Comandă produse de peste 200 lei și ai TRANSPORT GRATUIT!

Cum îți vopsești corect părul acasă: sfaturi pas cu pas

Cum îți vopsești corect părul acasă: sfaturi pas cu pas

Vrei să faci o schimbare de look și te tentează vopsirea părului acasă? Nu trebuie să te temi, chiar și începătorii se pot bucura de rezultate excelente dacă aleg produsele potrivite și folosesc tehnicile corecte. Ți-am pregătit în acest articol toate sfaturile necesare, pentru a te asigura că nu faci nicio greșeală.

Cum alegi culoarea potrivită

Vopseaua de păr nu trebuie aleasă doar după preferințe, ci și în funcție de tonul pielii. Acest pas este foarte important dacă vrei ca rezultatul final să ți se potrivească perfect.

Dacă pielea ta are un ton rece, cel mai bine ți se potrivesc blond platinat, blond cenușiu, șaten de nuanța cafelei, mahon, burgundy sau brunet. Dacă tonul pielii este cald, atunci e recomandat să alegi blond auriu, blond caramel, castaniu, cupru, roșcat, ciocolatiu sau cărămiziu. În cazul în care preferi culori mai deosebite, albastrul și verdele se potrivesc celor cu ton rece, iar rozul celor cu ton cald. Dacă vrei doar câteva șuvițe, le poți asorta cu ochii, optând pentru verde sau albastru.

Vopsirea părului acasă se poate realiza și dacă ai fire albe pe care dorești să le acoperi. Acest tip de păr este mai uscat, mai fragil și mai poros, având nevoie de mai multă îngrijire. E recomandat să alegi produse mai hidratante, care oferă și un plus de strălucire. Cea mai bună vopsea de păr pentru fire albe este cea care oferă o acoperire uniformă fără a deteriora podoaba capilară. Optează pentru un produs care conține keratină, vitamina C sau uleiuri hrănitoare.

Reguli pentru vopsirea părului acasă


Pregătirea vopselei

Găsești pe piață atât kit-uri de vopsea deja pregătite, cât și tuburi separate pentru vopsea și oxidant. Dacă rolul vopselei este de a colora părul, oxidantul este cel care deschide cuticula, permițând culorii să pătrundă în firul de păr. Acesta vine în diferite variante:

  • oxidantul de 3% nu deschide nuanța părului, ci ajuta atunci când te vopsești cu aceeași culoare sau treci la una mai închisă;
  • oxidantul de 6% oferă o decolorare de 1-2 nivele și este cel mai utilizat;
  • oxidantul de 9% deschide până la 3 niveluri și poate fi folosit atât pentru vopsea, cât și pentru decolorant;
  • oxidantul de 12% deschide până la 8 niveluri și se folosește doar la decolorare

Dacă ai părul fin, poți folosi un oxidant mai mic decât cel recomandat pentru că părul tău se deschide sau închide la nuanță ușor. Dacă ai firul gros, în schimb, poți opta pentru un produs mai puternic, altfel rezultatul final nu va fi atât de reușit.

Ai grijă, nu folosi un oxidant mai puternic decât ai nevoie pentru a scurta timpul de decolorare sau vopsire. Întotdeauna e mai bine să aștepți cu 10 minute mai mult decât să riști să îți distrugi părul sau iriți scalpul.

În general, raportul dintre vopsea și oxidant este de 1:1, însă dacă ai nevoie de o deschidere puternică poți ajunge la 1:2. Pentru decolorare se amestecă 2 părți de oxidant și 1 parte pudră decolorantă. Îți recomandăm să verifici modul de utilizare de pe etichetă pentru a te asigura că te vei bucura de cele mai bune rezultate.

Testul de alergie

Indiferent dacă te-ai mai vopsit până acum sau nu, e important să te testezi pentru reacții alergice. Sfatul este valabil și dacă ai mai folosit același tip de vopsea pentru că poți dezvolta o sensibilitate în timp sau compania producătoare poate schimba ingredientele.

Testul de alergie se efectuează astfel: aplică o cantitate mică de vopsea pe piele, într-o zonă mai ascunsă, precum în spatele urechii. Așteaptă 48 de ore și urmărește dacă apar senzația de arsură, roșeață, inflamație, mâncărime sau alte semne. Dacă nu ai o astfel de reacție, atunci nu vei reacționa nici la vopsirea părului.

Pregătirea părului

În trecut se recomanda ca părul să nu fie proaspăt spălat înainte de vopsire, însă situația s-a schimbat. Argumentul din spate era protejarea părului cu ajutorul sebumului, care împiedica vopseaua să atace firele. Pe măsură ce timpul a trecut, produsele cosmetice au evoluat, iar în acest moment există pe piață multe vopsele de păr care colorează părul fără să îl ardă. În plus, unele conțin și ingrediente care îl hidratează. E bine ca părul să fie curat și pentru a te asigura că nu are resturi de produse de styling, care pot împiedica vopseaua să pătrundă în fire. Ideal este să îl speli cu o zi-două înainte.

Vopsirea părului acasă: pașii necesari


Echipamentul de care ai nevoie

Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că ai la îndemână următoarele:

  • un castron nemetalic în care să amesteci vopseaua;
  • o pensulă pentru vopsitul părului, pentru amestecare și aplicare;
  • mănuși de plastic, pentru a nu-ți păta mâinile;
  • o pelerină de plastic sau un prosop vechi, pentru a-ți proteja hainele;
  • pieptăn, agrafe sau elastice de păr;
  • o cremă sau o alifie grasă, pentru protejarea pielii;
  • un șervețel, pentru a șterge imediat posibilele urme de vopsea care ajung pe piele

Protejarea pielii de petele de vopsea

A-ți vopsi părul singură nu este dificil, însă e nevoie de răbdare, iar dacă ești începătoare poți avea tendința să te grăbești. De aceea, se poate întâmpla să nu ai atât de multă precizie, iar vopseaua poate ajunge pe piele. Pentru a evita petele, în special dacă folosești o nuanță închisă, folosește o cremă sau o alifie grasă. Aplic-o pe urechi, la ceafă și pe frunte, pe lângă linia părului. În felul acesta, dacă faci o greșeală, vopseaua nu va ajunge direct pe piele și nu o va păta.

Desigur, e posibil să te murdărești în alte zone, mai ales dacă ai părul lung și te atingi din greșeala cu vârfurile - sau poate ai luat prea multă vopsea pe pensulă și a căzut pe tine. Dacă te întrebi cu ce se curăță vopseaua de păr de pe piele, află că cel mai probabil ai deja în casă soluțiile necesare. Ideal e să te cureți cu un șervețel îmbibat în apă imediat ce culoarea a ajuns pe tine, însă de cele mai multe ori observăm prea târziu. Amestecă 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu cu câteva picături de zeamă de lămâie: primul are efect exfoliant, iar zeama de albire. Masează ușor pe piele, apoi clătește cu apă călduță. O altă opțiune este uleiul, fie cel de măsline, fie unul demachiant sau de bebeluși. Aplică-l pe zona pătată, lasă-l să acționeze 20 de minute, apoi curăță bine cu apă și săpun.

Aplicarea vopselei

Pentru început, folosește elastice sau agrafe pentru a separa părul în părți egale. Cu cât este mai des și mai gros, cu atât mai subțiri trebuie să fie șuvițele.

Vopseaua se aplică întotdeauna de la ceafă spre creștet și abia la final spre față, nu invers. De asemenea, întâi se vopșește lungimea părului, iar rădăcina se lasă la sfârșit.

Nu te grăbi atunci când aplici vopseaua, ci asigură-te că folosești cantități egale pe fiecare șuviță. Freacă bine cu degetele pentru ca produsul să acopere toate firele.

La final, ține cont de timpii de așteptare de pe cutia produsului. Nu aștepta mai mult decât scrie pe cutie în ideea că vopseaua va prinde mai bine, riști să îți deteriorezi părul.

Dacă ești deja vopsită, dar ți-a crescut părul, atunci aplică vopseaua doar la rădăcini. Cu 10-15 minute înainte de limita de timp, piaptănă-te pentru a întinde produsul de la rădăcini spre vârfuri. Astfel, vei împrospăta nuanța de pe întreaga lungime a părului.

Spălarea părului după vopsire

După ce timpul de așteptare s-a scurs, spală-ți bine părul cu șampon, insistând pe scalp. Asigură-te că ai curățat orice urmă de decolorant sau vopsea. După aceea e recomandat să aștepți 72 de ore înainte de a te spăla din nou, pentru a permite cuticulelor să se închidă complet, astfel încât să capteze cât mai bine culoarea. Încearcă să folosești apă călduță, nu fierbinte, pentru a preveni uscarea firelor.

Folosește și un balsam sau o mască de calitate, pentru hidratare, strălucire și vitalitate. După ce ți-ai clătit și tamponat părul cu prosopul, aplică și câteva picături de ulei împotriva vârfurilor despicate.

Cum se fac șuvițele


Preferi o schimbare de look mai discretă și vrei să îți faci șuvițe acasă? Nimic mai simplu! Folosește o cască specială pentru șuvițe sau optează pentru metoda foliei de aluminiu.

Casca este o metodă mai veche, care nu prea mai este utilizată în saloane. Totuși, utilă pentru începători. Aceasta are mici găurele prin care se scoți firele pe care dorești să le vopsești sau decolorezi. În felul acesta te asiguri că produsul nu va păta și alte bucăți din păr.

Dacă ai mai multă dexteritate sau te ajută o prietenă, poți alege varianta foliei de aluminiu. Separă șuvițelele dorite și prinde restul părului pentru a nu-l păta. Pune o bucată de folie de aluminiu sub o șuviță, apoi aplică decolorant pe ea. Acoperă bine părul cu folia și fixează cu o agrafă pentru a nu se desface.

La final, folosește un șampon sau o mască nuanțatoare pentru a acoperi pigmentul galben. Acest pas este necesar dacă îți dorești o nuanță mai rece, precum blondul platinat sau culori pastelate.

Vopsirea părului ombre acasă

Această metodă de vopsire rămâne în tendințe și te ajută să te vopsești mai rar pentru că rădăcinile crescute nu sunt atât de evidente.

Începe prin a-ți separa părul în mai multe șuvițe subțiri. Ia-le pe rând și folosește o folie de aluminiu pentru a proteja restul părului. Aplică suficient decolorant doar pe vârfuri, aproximativ 3 centimetri. Urcă puțin decolorantul pe lungime cu ajutorul pensulei sau cu un pieptăn, evitând să formezi o linie dreaptă, clară. Dacă vrei ca o mare parte a părului să fie de altă nuanță, nu trebuie decât să aplici vopsea pe o lungime mai mare.

La final, împachetează șuvița în folie și treci la următoarea. Și în cazul ombre trebuie să folosești un produs nuanțator pentru a acoperi pigmentul galben.

Trucuri pentru a păstra cât mai mult culoarea vopselei

Odată ce ai obținut nuanța dorită, e important să îți îngrijești părul astfel încât să îi menții aspectul perfect. Iată câteva trucuri de care să ții cont:

Folosește un șampon fără sau cu un conținut mic de sulfați. Aceștia sunt agenți de spumare care ajută la răspândirea șamponului pe o suprafață mare și sunt în general siguri. Totuși, un articol publicat în Medical News Today arată că pot fi... prea eficienți în curățare. Sebumul menține sănătatea părului, iar dacă șamponul îl curăță prea tare, va deveni deshidratat - mai ales dacă este vopsit.

Nu folosi apă fierbinte atunci când îți speli părul. Cu cât apa este mai caldă, cu atât se deschid cuticulele firelor, iar culoarea va rezista mai puțin. Pentru a preveni problema, folosește apă călduță, iar la final clătește puțin cu apă rece.

Folosește și un șampon uscat. Dacă te vei spăla des, părul își va pierde rapid din intensitatea culorii. Încearcă să eviți măcar cu o zi-două spălarea, folosind un șampon uscat care absoarbe sebumul.

Folosește un spray de protecție înaintea căldurii. De fiecare dată când folosești uscătorul de păr, peria rotativă, placa sau ondulatorul, părul tău se poate deteriora din cauza căldurii. În plus, căldura poate elimina treptat culoarea. De aceea, ar trebui să folosești un spray care protejează părul.

Evită clorul. Dacă obișnuiești să înoți la piscină, poartă întotdeauna o cască de protecție. Clorul curăță bazinele, însă, fiind un agent de înălbire chimic, poate elimina culoarea din păr.

Scapă de vârfurile despicate. Fiind atât de uscate, acestea nu reușesc să păstreze culoarea la fel de mult timp ca restul părului. Pentru a te asigura că nuanța rămâne uniformă, ai grijă să tai vârfurile despicate la fiecare 2 luni. Nu te teme, nu trebuie să tunzi mult din păr, doar aproximativ 1 centimetru.

Cum să alegi o vopsea de calitate

O vopsea de păr bună poate fi greu de găsit, dacă nu știi ce criterii trebuie luate în calcul. Fii atentă la:

Lipsa amoniacului. Deși amoniacul ajută în activarea peroxidului și permite culorii să penetreze mai bine firele, poate avea efecte negative asupra sănătății părului. Acest ingredient reduce umiditatea și pierde proteinele din fire, deteriorându-le.

Ingredientele hidratante. Vopseaua care conține keratină, vitamine sau uleiuri ajută la hidratarea părului, făcându-l fin și radiant.

Recenzii. Înainte de a te decide asupra unui produs, e bine să cauți câteva păreri ale persoanelor care l-au utilizat deja. Fă acest lucru indiferent de popularitatea brandului.

Gradul de acoperire al firelor albe. Firma producătoare și/sau recenziile ar trebui să menționeze acest fapt.

După cum vezi, vopsirea părului acasă nu este dificilă, cât timp ții cont de câteva sfaturi. Alege produse de calitate, pregătește corect vopseaua sau decolorantul și nu te grăbi în timpul procesului de aplicare.