Secretele pentru neutralizarea culorii și corectarea tonului pe care toți stiliștii trebuie să le cunoască

24 apr. 2023

Culoarea părului poate fi o sursă de creativitate și expresie, dar și un adevărat coșmar în cazul în care nu este manipulată corect. Culoarea poate face diferența între un look superb și unul neîngrijit, motiv pentru care orice hairstylist profesionist face din neutralizarea culorilor și a tonului o prioritate în munca sa.

În acest articol, vei învăța ce rol are roata culorilor în procesul de vopsire a părului și vei descoperi care sunt secretele esențiale pentru a neutraliza culorile și pentru corectarea tonului, pe care toți stiliștii trebuie să le cunoască.

Ce este roata culorilor și cum interacționează culorile?

Roata culorilor este un instrument esențial în colorarea părului, deoarece pe ea putem vedea cum sunt așezate culorile și care este relația dintre ele, fiind foarte utilă la determinarea culorii potrivite pentru corectarea sau neutralizarea unei nuanțe nedorite.

Ca regulă generală, culorile opuse din cercul cromatic sunt cele care se neutraliză reciproc:

● Violet neutralizează galben

● Albastru neutralizează oranj

● Verde neutralizează roșu


Care sunt reflexiile nedorite, de ce apar și cum se corectează acestea?

În timpul procesului de colorare a părului, pot apărea reflexii nedorite care pot afecta aspectul final al culorii. Aceste reflexii pot fi cauzate de mai mulți factori, inclusiv culoarea naturală a părului, vopseaua folosită și timpul de expunere la aceasta.


1. Reflexii portocalii:

Acestea apar atunci când se folosesc culori cu tonuri calde, precum roșu sau portocaliu, pe un păr blond sau cu nuanțe reci. Pentru a neutraliza aceste reflexii, se poate utiliza o culoare cu tonuri reci, precum albastru-verzui.

2. Reflexii galbene:

Acestea apar de obicei pe un păr blond sau deschis atunci când se folosesc culori prea luminoase sau cu tonuri calde. Pentru a corecta aceste reflexii, se poate utiliza o culoare cu tonuri reci, precum violet la nuanțele de blond pal sau albastru la nuanțete de galben-portocaliu.

3. Reflexii roșii:

Acestea pot fi cauzate de expunerea la soare sau de utilizarea de vopsele cu tonuri calde, precum roșu sau portocaliu. Pentru a neutraliza aceste reflexii, se poate utiliza o culoare cu tonuri verzi.

4. Reflexii verzi sau albastre:

Acestea pot apărea atunci când se folosesc culori cu tonuri reci pe un păr care are deja tonuri reci, sau dacă timpul de expunere la vopsea este prea lung. Pentru a corecta aceste reflexii, se poate utiliza o culoare cu tonuri calde, precum portocaliu sau roșu.

Cum se obțin nuanțele deschise, de la un păr de culoare închisă?

Secretul unui blond-pal sau blond cenușiu super-deschis începe cu o decolorare potrivită, mai ales dacă pornești de la brunet.

Trecerea de la o nuanță închisă la blond este probabil cea mai problematică, pentru că de cele mai multe ori apar acele nuanțe inestetice de galben-portocaliu. Decolorarea este o etapă esențială în procesul de vopsire a părului blond pentru că ea deschide cuticula firului de păr și îndepărtează pigmenții naturali ai părului, permițând astfel pigmentului din vopsea să se fixeze pe firul de păr.

Dacă părul nu este decolorat suficient culoarea blondă poate ieși într-o nuanță inegală sau neuniformă.

Pentru a obține culori cât mai frumoase și pentru a avea un control cât mai mare în procesul de colorare a părului, aplică regulile cercului cromatic, folosind vopsea, oxidant și alte produse profesionale care conțin pigment special pentru neutralizarea nuanțelor nedorite. Astfel îți vei face munca mai ușoară și clientele mai fericite.